InHoReCa  in your country
SRBIJA
Hoteli
12.10.2018.

EVROPA

Dogus Grupa prodaje više hotela

Dogus Grupa turskog milijardera Ferita Sahenka u potrazi je za kupcem svojih luksuznih hotela koje ima u Europi, a među kojima je i Villa Dubrovnik.

Na prodaju hotela (s cenom većom od 8.000 evra po noći) turskog tajkuna prisiljavaju dugovi i ekonomska kriza u Turskoj, a kako piše u poslednjem finansijskom izveštaju kompanije, "na Dogus utiče inflacija i pad vrednosti lire".

Uz to, agencija Standard&Poor ocenila je da grupacija nije sposobna za planirano refinansiranje, a sumnja i da će sledeće godine uspeti da ispuni finansijske obaveze bez prodaje imovine. Dogus u 2019. ima detaljan plan prodaje svojih nekretnina za otprilike 500 milona evra, a većina njih nalazi se izvan Turske – objavili su analitičari S&P-a.

Uz Villu Dubrovnik, grupacija, kako tvrde upućeni, prodaje i italijansku Palatu Capri, Grand Hyatt u Istanbulu, madridski Hotel Villa Magna i Aldrovandi Villa Borghese Hotel u Rimu, a verovatno će se ti hoteli, koji su nekad bili u vlasništvu bogatih porodica, prodati individualno, a ne kao portfolio. Iako javnosti nisu poznata imena potencijalnih kupaca, navodno se radi o bogatašima iz Portugala, Španije, Italije, Azije i Bliskog istoka.

Sahenk je ranije bio najbogatiji čovjek Turske te je nakon prodaje svog udela u drugoj najvećoj turskoj privatnoj banci Turkiye Garanti Bankasi ulagao u hotele, marine i restorane. No, Dogus je upao u dugove te je stoga bio prisiljen na prodaju svoje imovine. Na primer, prodato je 17 posto u grupi d.ream International (koja poseduje restorane), a u Istanbulu je prodao 313 miliona evra vrednu imovinu.

Ukupni dugovi grupacije ove godine su porasli na vrtoglavih 5,7 milijardi dolara, a prema S&P-u, u 2019. na naplatu stiže 73 miliona evra, a u sledeće dve godine dug će se popeti za još 253 miliona.

Ranije ove godine, Evropska banka za obnovu i razvoj je za 70 miliona evra preuzela udeo od 25 posto u Dogusovom D Marinasu, odnosno u 10 marina koje se nalaze na obalama Hrvatske, Grčke i Turske.

U Dogus grupi nisu želeli podrobnije da komentarišu informacije s Bloomberga, samo su odgovorili "da je reč o nagađanjima i staroj vesti".

Izvor: Bloomberg/ SEEbiz

-