InHoReCa  in your country
SRBIJA
Kafići
08.10.2018.

ZANIMLJIVOST

Prodata najskuplja flaša viskija

Retka flaša škotskog viskija prodata je za više od 1,1 milion dolara u Edinburgu, što je čini najskupljom bocom viskija na svetu koja prodata na nekoj aukciji.

Flašu viskija Makalan Valerio Adami iz 1926. godine kupio je privatni kolekcionar iz Azije koji je telefonski dao ponudu, rečeno je iz aukcijske kuće Bonams. Ovim je oboren prethodni rekord te kuće iz maja kada su prodali još jednu bocu istog alkoholnog pića za nešto malo više od milion dolara u Hongkongu.

Viski je bio u bačvi šest decenija pre flaširanja 1986. godine. Eksperti su ga nazvali "Svetim gralom" svih viskija zbog njegovog kvaliteta, vrednosti i berbe.

Najozbiljniji svetski kolekcionari viskija strpljivo će čekati mnogo godina da se na tržištu pojavi takva boca, naveo je u saopštenju somelijer za viski u Edinburgu Martin Grin.

Prethodni vlasnik je tu flašu kupio od destilerije Makalan za nepoznatu sumu 1994. godine. Inače, boca je deo limitiranog izdanja od 24 flaše čije su etikete delo dvojice pop-artista, Valerija Adamija i Pitera Blejka. Bonams je objavio da ne znaju koliko još od 12 flaša ovog viskija postoji, a da se za jednu veruje da je "nastradala" u zemljotresu u Japanu 2011. godine, a najmanje jedna je otvorena i popijena.

Izvor: B92/Tanjug

Foto: AP

-