InHoReCa  in your country
SRBIJA
Poslovanje
16.09.2019.

SVET

Od 2022. na pivskoj ambalaži biće istaknuti svi sastojci

Pivari su u poslednje četiri godine na svojim proizvodima dobrovoljno navodili sastojke i energetsku vrednost

Udruženje pivara EU nedavno je potpisalo memorandum prema kom će od 2022. godine bna pivskoj ambalaži biti navedeni svi sastoji i njihova energetska vrednost. Ovu akciju, dogovorenu u saradnji s Evropskom komisijom, u junu ove godine prihvatila je Glavna skupština udruženja Brewers of Europe. Memorandum o razumevanju u četvrtak je u Briselu potpisalo 37 potpisnika, uključujući 25 nacionalnih udruženja pivara.

Cilj ovog memoranduma je da kompanije preuzmu javnu odgovornost kad je reč o isticanju sastojaka i energetske vrednosti na etiketama svojih proizvoda.

Ideja ove akcije je da potrošači uvek imaju na uvidu razumljive, prepoznatljive, uporedive i tačne informacije na nalepnicama svih alkoholnih pića.

Na evropskom nivou i u potpunom skladu s Uredbom (EU) 1169/20111 Evropskog parlamenta i Veća o informisanju potrošača o hrani.

Kao što je to prikazano u izveštaju o sprovođenju, u zemljama EU ostvarili su znatan napredak u boljem informisanju potrošača, pri čemu 60% već ima izraženu etiketu kalorijske vrednosti, a 80% njih nosi popis sastojaka.

-