InHoReCa  in your country
SRBIJA
Poslovanje
27.08.2019.

SRBIJA

Osnovano Udruženje proizvođača rakije rasinskog okruga

U poslednjih nekoliko decenija, svetsku privredu karakterišu radikalne promene. Geografske i kulturne distance se smanjuju, a granice u svetskom biznisu nestaju. Za ozbiljan nastup na tržištu neophodna su udruživanja proizvođača, koja mogu da ponude kvalitet, kvanititet i kontinuitet...

Radi ostvarivanja ciljeva u oblasti unapređenja kvaliteta prirodnih rakija, stvaranja kulta rakije i njenu promociju, ne samo kroz rakijski turizam, već i kroz rad na tome da rakija postane nacionalni brend, u Kruševcu je osnovano Udruženje proizvođača rakije rasinskog okruga (Association of Brandy Producers of Rasina district). Osnivači Udruženja su: Porodični podrum Radulović iz Kruševca, Markova Destilerija (Kruševac), Artisani Distillery since 1957 (Kruševac), Rubin Kruševac, Vino Župa - Aleksandrovac , Vino Kalem iz Velike Drenove,Trstenik, Budućnost - Strojinci, Brus, Donji Kopaonik - Brus i Gajić pr Aleksandrovac.

Ciljevi Udruženja su: strateški razvoj proizvodnje rakije na teritoriji rasinskog okruga, pozicioniranje rakije kao nacionalnog brenda, pokretanje inicijativa i uticaj na rad državnih organa u oblastima koje su od značaja za ovu delatnost, sprovođenje aktivnosti u oblasti unapređenja kvaliteta i širenje zasada i sirovinske baze za proizvodnju prirodnih rakija.

Statutom udruženja je predviđeno da član može biti svako privredno društvo ili preduzetnik koji se bavi proizvodnjom rakije i jakih alkoholnih pića na područiju Rasinskog okruga.

Udruženim snagama, razmenom iskustva, međusobnom saradnjom, pomoći i stručnim usavršavanjem, članovi Udruženja radiće na unapređenju proizvodnje i kvaliteta rakije, zaštiti geografskog porekla, podizanju konkurentnosti i razvoju rakijskog turizma kod nas i u svetu, kako bi opravdali epitet rakije kao jednog od najprepoznatljivijih srpskih brendova, omiljeno piće Srba, ali i turista koji je rado konzumiraju, izjavio je Zoran Bekrić, izvršni direktor Rubina i zastupnik Udruženja proizvođača Rakije Rasinskog okruga.

Foto: steemit.com

-