InHoReCa  in your country
SRBIJA
Restorani
16.07.2019.

KONCEPT KUHINJE: RESTORAN PROTEIN GLOBAL U BEOGRADU

Meni pun zdravih obroka

Koncept kuhinje restorana Protein Global je čista i zdrava ishrana, koja podrazumeva sveže i zdrave namirnice i najbolje moguće izbalansiran odnos makronutrijenata o kojima veoma vode računa u saradnji sa nutricionistima. Za sebe kažu da su drugačiji i jedinstveni, jer su prvi na tržištu uveli tablicu makronutrijenata, koja njihovim gostima omogućava da vode tačnu evidenciju o kalorijskom unosu, a takođe su i prvi restoran čiste i zdrave ishrane u Srbiji i okruženju.

Kako nam menadžerka ovog restorana Sanja Vuković objašnjava, čista ishrana je širok pojam, ali ukratko možemo reći da podrazumeva korišćenje zdravih masti, proteina i ugljenih hidrata, kao i eliminaciju prerađene hrane i nezdravih slatkiša.

Inače, prvi restoran Protein Global postoji od januara 2015. godine u Lazarevićevoj ulici u Beogradu, dok na drugoj lokaciju, u Novom Beogradu, rade od septembra te iste godine. Timove čine po dvanaestoro zaposlenih u oba lokala, od toga su po šest kuvari, dva šankera, dva konobara, supervizor i menadžer. Osim toga, sarađuju i sa firmom koja pruža usluge dostave, koja čini oko 25 odsto njihovog poslovanja.

Meni našeg restorana sačinjavaju zdravi obroci, a u ponudi imamo specijalitete kuće koji su jedinstveni. Služimo doručak, glavna jela od ribe i mesa, povrće, integralne paste i rižota, kao i zdrave deserte. Najtraženije jelo od otvaranja restorana, koje i dalje drži prvo mesto, jeste jedinstveni Hulk. To je pljeskavica sačinjena od junećeg mesa sa korom od belanaca, brokolija, spanaća i ovsenih pahuljica, nemasnom mocarelom i Ella sirom. Osim toga popularni su i keto palačinke, koje su najtraženija poslastica, chilli con carne, proteinske palačinke i šejkovi. Naša karta pića je takođe zanimljiva jer nemamo alkoholna pića, već samo ceđene sokove, smutije, proteinske šejkove, objasnili su nam šefovi kuhinje Nemanja Milanović i Strahinja Vrućinić.

Kako dodaju, u ponudi imaju i jela za vegetarijance i vegane, kao što su povrće, salate, vege pasta, vege rižoto, a za vegetarijance i vege burger. Takođe, nude mogućnost izostavljanja mesa iz jela, kako bi ih napravili podesnim za vegetarijance ili vegane. U njihovoj kuhinji jedine namirnice koje sadrže gluten su ovsene pahujice, integralna testenina i tortilje.

Kreatori naših jela su naši šefovi, nutricionista Jelena Milošević i ja. Inspiraciju dobijamo iz stalne komunikacije sa gostima, ali i, naravno, iz stručne literature i od stručnih saradnika. Osnova menija je od otvaranja ista, dok manje izmene radimo u toku zimske i letnje sezone. Nova jela prvo degustiraju svi članovi tima, a zatim, kao najvažnija i najrelevantnija ocena sledi mišljenje gostiju, koje je presudno u odluci o tome da li će se novo jelo naći na meniju, objašnjava nam naša sagovornica.

Namirnice nabavljaju svakodnevno od proverenih dobavljača, a od njih osim domaćih proizvoda snabdevaju se i uvoznom robom, kao što je losos iz Norveške, maslinovo ulje iz Grčke, integralna testenina iz Italije, basmati pirinač iz Kine.

Sanja dodaje, da uz četvorogodišnje iskustvo u pripremi zdravih obroka, mogu da predvide otpis i kalo, koji ne prelaze pet odsto. Takođe, zbog svakodnevne nabavke imaju vrlo malo neiskorišćenih namirnica.

Za kraj nam ona kaže da su u početku većinu njihovih gostiju činili profesionalni sportisti, dok su danas to svi ljudi koji brinu o svojoj ishrani ali i oni koji su znatiželjni i vole da probaju nove i zanimljive ukuse.

-