InHoReCa  in your country
SRBIJA
Turizam
02.11.2018.

AUSTRIJA

Beč neće više da pregovora s Airbnbom

Grad Beč je odlučio da prekine saradnju s Airbnbom zbog neprihvatanja austrijskog pravnog okvira od strane ove globalne platforme. Airbnb je odbio da ispoštuje suštinske zahteve iz zajedničkog ugovora s bečkom gradskom upravom, kao što je mogućnost kontrole o uplaćenim lokalnim porezima.

U Beču, iako je legalno iznajmljivati smeštaj za turiste, ipak postoje neka ograničenja kao na primer u slučaju socijalnih stanova. Osim toga, važno je da se svi pridržavaju pravila, na primer, plaćanja gradskog poreza, poreza na dohodak i poreza na dodatnu vrednost. Postoji nekoliko oblika pružanja smeštaja, od kojih svaki podleže posebnim uslovima.

Iako je Beč odlučio da prigrli Uber i Airbnb u korist građana, bečka gradska uprava je ustanovila da mnogi preduzetnici ne poznaju pravne okvire. Stoga je pokrenuta informativna kampanja kojom to nastoje da isprave. Objavljene su različite publikacije i internet platforme koje bi građanima trebalo da pomognu, najpre prilikom rešavanja dilema u vezi sa iznajmljivanjem privatnih stanova i prostora.

Privatni iznajmljivači kao i svi drugi moraju da plaćaju boravišnu taksu bečkom gradskom magistratu. Osim toga, mora biti sprovedena i kontrola soba, moraju se plaćati porezi, a dodatno se na mesečnoj bazi bečkom Zavodu za statistiku moraju slati i podaci o broju noćenja. Svaka adresa koja nudi smeštaj mora biti prijavljena, jednako kao i platforme koje nude ovakav oblik smeštaja.

Za građane Beča koji nude turistički smeštaj putem Airbnb-a prekid ugovora ne menja mnogo, jer su prema zakonu dužni da otvore poseban račun za lokalni porez, korektnu naplatu lokalnog poreza, te ispunjavanje mesečnih statističkih obrazaca.

Grad Beč je protiv pet platformi koje nisu ispunile svoje obveze iz ugovora pokrenuo upravni kazneni postupak, a u kontaktu je s ukupno 19 različitih online platformi.

Izvor: SEEbiz

-