InHoReCa  in your country
SRBIJA
Turizam
09.09.2019.

BiH

BiH napredovala na lestvici konkurentnosti u turizmu

Bosna i Hercegovina se na lestvici konkurentnosti turizma, koju pravi Svetski ekonomski forum (WEF), nalazi na 105.mestu od ukupno 140 zemalja, koje sačinjavaju listu. BiH se na lestvici popela za osam mesta, a njen skor 3,3 za 5,2% je bolji nego u istraživanju 2017. godine.

Izveštaj Travel & Tourism Competitiveness Report 2019 temelji se na proceni 14 faktora konkurentnosti turističkog sektora, unutar četiri ključne kategorije. One se odnose na održivost okoline, turističku politiku i stanje razvojnih uslova, infrastrukturu te prirodne i kulturne resurse.

Ipak, Bosna i Hercegovina je najmanje konkurentna ekonomija u regionu u oblasti turizma i putovanja, uprkos povećanju svog ukupnog rezultata. Zemlja ima najgore poslovanje u podregiji okolina (134. mesto) i celokupnoj infrastrukturi (97. mesto), navodi se u izveštaju.

Istraživanje je pokazalo da su Balkan i Istok Evropa imali jednu od najbržih poboljšanja u istraživanju o razvoju konkurentnosti svih podregiona. Zemlje su suzile svoj jaz za drugim podregionima u područjima koja se odnose na prirodu i kulturni turizam, gradeći se kao turističke destinacije.

Najbolja u regionu po konkurentosti u turizmu i putovanjima je Slovenija na 36. mestu, Crna Gora zauzima 67. poziciju, Srbija 83. mesto, a ispred Bosne i Hercegovine na lestvici su i Albanija na 86. i Severna Makedonija na 101. mestu.

izvor: ekapija.com

foto: tripadvisor.com

-