InHoReCa  in your country
SRBIJA
Turizam
05.11.2019.

CRNA GORA

Crnoj Gori će nedostajati 300 hiljada kvadratnih metara plaža

Crnoj Gori će u narednih pet godina nedostajati 300.000 kvadratnih metara plaža za glavnu sezonu, navodi se u Programu unapređenja morskog dobra.

U studiji koju su izradili konzorcijum zagrebačkih kompanija Hotelsko i destinacijsko savetovanje, Urbanistički institut i Proficiscor, kao i Fakultet za menadžment u ugostiteljstvu i turizmu iz Opatije, navodi se da je crnogorski obalni pojas površine 58 kvadratnih kilometara i 2.540 kilometara kvadratnih akvatorijuma zakonom definisan kao zona morskog dobra, koja uživa posebnu zaštitu.

Za kupanje i rekreaciju koristi se oko 270 hektara, koje čini 52 kvadratna kilometra prirodnih plaža i 100 kupališta nastalih izgradnjom ili adaptacijom sa procenjenim kapacitetom od 300 hiljada istovremenih kupača, navodi se u programu urađenom za potrebe Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom, piše Pobjeda.

Plaže Crne Gore već danas su, kako je saopšteno, manjeg kapaciteta u odnosu na potražnju.

Čak i da realni smeštajni kapaciteti ne odstupaju bitno od registrovanih, primenom normalnih standarda od pet kvadrata po korisniku, može se proceniti da će Crnoj Gori u narednih pet godina nedostajati minimum 300.000 kvadrata plaža u glavnoj sezoni, procenjuje se u studiji.

Ta procena uključuje dodatnih 183.000 metara kvadratnih plaža koje su u procesu privođenja svrsi, ali nisu poznati precizni podaci ili metodološki utemeljene procene gde još mogu da se naprave plaže.

Što se tiče pritiska na obalni prostor u smislu korišćenja plaža, on nije jednak. Veliki pritisak je u severnim obalnim opštinama zbog nepristupačne obale, kao i u Budvi zbog velikog udela turističkog prometa, a posebno je povoljan u Ulcinju.

Pored manjka prostora za plaže u programu se navode i drugi problemi morskog dobra, koji se odnose na broj turista, preopterećenost centralnih gradskih zona i zauzetost zaleđa plaža sadržajima koji nisu ni nužni, ni korisni, navodi se u studiji.

izvor: b92.net

foto: globtourmontengro.com

-