InHoReCa  in your country
SRBIJA
Turizam
26.05.2020.

Kako najpoznatije evropske destinacije spašavaju svoju turističku sezonu?

"Hrvatska je zemlja Evropske unije koja najviše zavisi od turizma", piše švajcarski dnevnik Neue Zürcher Zeitung, navodeći da na prihode od turizma otpada četvrtina hrvatskog BDP-a, ako se uzme u obzir direktne i indirektne prihode.

Direktni su prihodi hotela i restorana, a indirektni prihodi dobavljača, objašnjavaju ove novine, dodajući da je u Grčkoj 26 posto radnika zaposleno u turizmu.

"Ako se pogledaju apsolutne brojke, ni jedna zemlja u svetu ne prima toliko gostiju iz inostranstva kao Francuska (89 miliona međunarodnih turista u 2018. godini). I na drugom mestu je jedna evropska zemlja, Španija (83 miliona)." Ako se radi o prihodima od stranih turista u apsolutnim brojkama, zbog ograničenja uvedenih u borbi protiv koronavirusa najviše mogu izgubiti Španija (71 milijardu evra u 2019. godini), Francuska (58 milijardi evra), Italija (45 milijardi evra) i Nemačka (37 milijardi evra), navode ove novine.

Španija

Španske turističke radnike je zgrozila najava predsednika vlade Pedra Sancheza o obaveznom 14-dnevnom karantinu za strane turiste, piše NZZ. "Dok u drugim sredozemnim zemljama živo raspravljaju o tomu kako bi trebalo da izgleda otvaranje plaža, vlada želi vanredno stanje i karantin da zadrži do početka jula."

Italija

Italija najavljuje otvaranje granica za strane turiste početkom juna. Turističkoj branši su oni nužno potrebni, osobito oni bogatiji, od kojih ne profitiraju samo hoteli i restorani nego i prodavnice odeće, obuće i nakita, piše NZZ, dodajući da ipak niko ne očekuje da će stranci uskoro masovno krenuti u Italiju. "Strategija vlade je zato usmerena u prvom redu prema domaćim turistima. Italijani bi trebalo da popune hotele, plaže i kampove. Država će bonovima za odmor subvencionisati odmor Italijana u Italiji, do 500 evra po domaćinstvu. Ponuda se odnosi na porodice sa malim ili srednjim primanjima, koje bi inače ove godine možda odustale od odlaska na odmor. Za program stoji na raspolaganju 2,4 milijarde evra, a to je dovoljno za oko pet miliona domaćinstava."

Grčka

"Grčka je u nezahvalnoj situaciji", piše NZZ, a prenosi Deutsche Welle. Iako se sa epidemijom izborila uspešnije nego gotovo i jedna druga zemlja u Evropi, OECD računa da će ona imati najveći ekonomski pad od svih njegovih članica. "I to upravo u ovoj godini u kojoj su se nadali ubrati plodove bolnih reformi poslednjih godina."

Grčka vlada planira da otvori granice stranim turistima 1. jula "kako bi mogla ugostiti barem deo od 34 miliona turista iz prošle godine.

"Vlada u Atini nade polaže u bilateralne sporazume kao prvi korak, kako bi dolazak i pre svega povratak bio omogućen bez obaveze karantina. Razgovori se, među ostalim, vode sa Izraelom, Austrijom i Bugarskom. Ali presudno je važno da bez problema mogu da doputuju i vrate se turisti sa glavnih tržišta: Velike Britanije, Rusije i Nemačke."

Francuska

I Francuska se okreće domaćim turistima. Predsednik francuske vlade Edouard Philippe je najavio da će "Francuzi u julu i avgustu moći da provode odmor u Francuskoj", prenosi NZZ. "Pristup plažama je dopušten tek nekoliko dana, a restorani i hoteli su i dalje zatvoreni u celoj zemlji, najmanje još do 2. juna"

Hrvatska

"Hrvatska nije samo unutar EU-a najviše zavisna o prihodima od turizma, u toj jadranskoj zemlji je turizam jako koncentrisan sezonski. 86 posto svih noćenja otpada na vreme od juna do septembra, a 59 posto otpada na jul i avgust. Za Hrvatsku je zato posebno važno da barem d spasi glavnu sezonu. Na jesen se više ne mogu nadoknaditi letni gubici." (...)

"Hrvatska ima prednost da se njena glavna tržišta (Nemačka, Austrija, Italija, Slovenija) nalaze na udaljenosti koju se može preći automobilom i ne zavisi od avio saobraćaja. Pa ipak ministar turizma Capelli računa na pad prometa do 75 posto u ovoj godini, 2019. je Hrvatska sa gotovo 20 miliona gostiju imala prihod od 12 milijardi evra."

Turska

Za Tursku NZZ navodi da je njena nacionalna privreda jače diverzifikovana nego u drugim južnoevropskim zemljama, ali da vlada ipak velike nade polaže u turizam. "Turizam je važan izvor deviza za zemlju koja je financijsko-politički u teškoj situaciji. Prošle godine je promet u toj branši iznosio oko 35 milijardi eura", napominje Neue Zürcher Zeitung.

Izvor:novac.jutarnji.hr
Foto: Pixabay

-