InHoReCa  in your country
SRBIJA
Turizam
10.01.2019.

SRBIJA

Planina Besna kobila ima veliki turistički potencijal

Na 40 kilometara od Vranja, nedaleko od autoputa E-75, nalazi se planina Besna kobila, koja ima ozbiljan skijaški potencijal. Najviši vrh nalazi se na 1.923 metra nadmorske visine, a sa Besne kobile se može videti Kopaonik, Rila u Bugarskoj i Šar-planina.

Ono što je najzanimljivije jeste da su joj vrhovi većinu godine pod snegom dok je podnožje planine, u kojem se nalazi i Vranjska banja, poznato po lekovitim izvorima termalne vode, prekriveno pašnjacima i šumama.

Tek pre 10 jukj godina formirano je Javno preduzeće Skijalište Besna kobila, čiji je zadatak da obezbedi neophodnu infrastrukturu, kako bi se ovaj netaknuti biser Srbije ustoličio na mapi nekih od najboljih skijališta. Trenutno sve što postoji na njoj jeste planinarski dom "Besna kobila" koji broji sedamdesetak kreveta i vikend-naselje ispod.

Dobra vest je da se vaučeri koje deli Vlada Srbije mogu iskoristiti upravo u ovom domu, a zvaničan je podatak da na ovoj planini najviše Beograđana i Vojvođana odmara tokom prolećnih i letnjih meseci.

Ipak, kada se govori o Besnoj kobili, treba imati na umu da je u pitanju ozbiljan potencijal za skijaški centar jer, prema rečima Vranjanaca, Kobila ima bezbroj staza koje su podjednako izazovne kao one na Kopaoniku.

O potencijalima Besne kobile pisalo se još 2014. godine, kada je gradska uprava Vranja uradila Nacrt Plana detaljne regulacije centralne zone ovog skijališta. Taj plan podrazumevao je da to postane moderan planinski centar sa ski stazama, žičarama, etno selom, vikend naseljem i objektima za smeštaj turista.

Izvor: B92/eKapija

-