InHoReCa  in your country
SRBIJA
Turizam
10.09.2019.

SVET

Porastao broj turista u prvoj polovini godine

Broj međunarodnih turističkih dolazaka u svetu porastao je u prvoj polovini ove godine za četiri posto ili gotovo 30 miliona u odnosu na isto lanjsko razdoblje, na ukupno 671 miliona, pokazuju podaci Svetske turističke organizacije-UNWTO.

Te i druge podatke o turističkom prometu u svetu u prvoj polovini ove godine UNWTO je objavila juče u sklopu novog izdanja turističkog barometra i uoči 23. generalne skupštine te UN-ove specijalizovane agencije za turizam.

Napominjući kako su rast dolazaka turista u svetu ove godine predvodili Bliski Istok, s 8 posto više dolazaka stranih turista, iz UNWTO-a ističu i da su strani turisti pojačano ove godine do kraja juna dolazili i u Evropu, njih četiri posto više nego lani, dok su Afrika i Amerike imale umereniji rast, od 3, odnosno 2 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Porast međunarodnih turističkih dolazaka u svijetu u prvoj polovici ove godine 'vraća' nas istorijskom trendu koji je u skladu s dugoročnim prognozama UNWTO-a od 3 do 4 posto rasta do 2020, ali i na onu koju smo za ovu godinu previđali u barometru u januaru, kažu uz rezultate iz UNWTO-a.

Dodaju da su do sada pokretači rasta i znatno viših postotaka od ovogodišnjih poslednjih par godina bile snažne ekonomije i pristupačnost avio putovanja, kao i veća povezanost vazduhom i poboljšani vizni režimi u svetu, ali je očito da su slabiji ekonomski pokazatelji, produžena neizvesnost o Bregzitu, trgovinske i tehnološke napetosti te sve veći geopolitički izazovi počeli uticati na turizam s manjim stopama rasta, a koje su i rezultat poslovnog i potrošačkog poverenja.

Za rezultate po svetskim regionima komentarišu, na primer, da je porast dolazaka stranih turista u Evropu u prvoj polovini ove godine od četiri posto rezultat pozitivnog prvog tromesečja, ali još i više, kako ocenjuju, nadprosečnog drugog kvartala koji u aprilu doneo poraste tih dolazaka od osam posto, a u junu od 6 posto.

U Evropi se turistička potražnja povećala oko kasnijeg Uskrsa i početkom leta, te je ta regija i dalje zadržala poziciju najposećenije u svetu. Važna je bila i unutar regionalna potražnja, iako su rezultati na glavnim evropskim tržištima bili neujednačeni, delom i usled slabljenja privrede u nekim zemljama, ali je zato potražnja iz SAD-a, Kine, Japana i drugih dalekih zemalja pridonela takvim pozitivnim rezultatima, objašnjavaju iz UNWTO-a.

Za porast dolazaka stranih turista u regije Azije i Pacifika od šest posto u odnosu na prvo polugodište 2018, kažu da je iznad svetskog proseka u tom razdoblju i uglavnom podstaknut kretanjima kineskih turista.

Umereniji rast u Amerikama, od dva posto, objašnjavaju istovremeno snažnom potražnjom iz SAD-a u Karibima, ali i mešovitim rezultatima u srednjoj Americi te smanjenjem dolazaka stranih turista u Južnu Ameriku od 5 posto, najviše zbog pada odlazaka turista iz Argentine, a što je uticalo i na susedna odredišta.

U Africi, kako ističu, ograničeno raspoloživi podaci, pokazuju porast međunarodnih dolazaka turista od tri posto, pri čemu je najveći pobednik severna Afrika s porastom dolazaka stranih turista od devet posto, čime potvrđuje svoj oporavak, dok je u subsaharskoj Africi stranih turista došlo slično kao lani u prvih šest meseci.

Među nacijama, iz UNWTO-a ističu da su turisti iz Kine zadržali prvo mesto u svetu i ove godine, sa 14 posto više putovanja u inostranstvo nego lani, ali dodaju da na to tržište dosta utiču trgovinske tenzije sa SAD-om, kao i blaga deprecijacija juana, što sve kratkoročno utiče na izbor odredišta kineskih turista.

Izvor: SEEbiz
Foto: 123rf

-