InHoReCa  in your country
SRBIJA
Turizam
16.09.2019.

CRNA GORA

U Crnoj Gori 204 hotela visoke kategorije

Prema trenutnoj evidenciji Ministarstva održivog razvoja i turizma, u Crnoj Gori ima 453 hotela sa ukupnim kapacitetom od 43.639 ležaja.

Od toga je 55 odsto hotela sa četiri i pet zvezdica, što je premašen plan Strategije razvoja turizma koja je donesena za period od 2008. do 2020. godine. Samo u ovoj godini otvoreno je 38 hotela visoke kategorije, a u planuje još znatan broj projekata.

Kako su napomenuli iz ovog resora, kroz postupak kategorizacije ostvaruje se jedan od ciljeva Vlade Crne Gore, koji se odnosi na stvaranje uslova za poboljšanje stanja i podizanje nivoa kvaliteta ugostiteljskih kapaciteta, čime ujedno i doprinosi povećanju turističkog prometa i zadovoljavanju zahteva gostiju.

Trenutno u Crnoj Gori posluje 25 hotela kategorije pet zvezdica, 179 hotela sa četiri zvezdice, dok se preostali broj hotela odnosi na kategorije od jedne do tri zvjezdice, kazali su iz Ministarstva turizma.

Kako su dodali, unapređenjem kvaliteta ponude u hotelima i ostalim ugostiteljskim objektima realizuje se strateški cilj razvoja turizma u Crnoj Gori, koji se ogleda u uspostavljanju visokokvalitetne, celogodišnje turističke ponude.

U tom smislu, posebna pažnja Vlade usmjerena je ka stvaranju uslova za podsticaj razvoja hotelijerstva, kao najvažnijeg segmenta turističkog proizvoda, a koji upravo omogućava da se ostvaruje ponuda tokom cele godine, naglašavaju iz Ministarstva turizma i održivog razvoja.

Zadatak Komisije za kategorizaciju ugostiteljskih objekata je da se u samom postupku kategorizacije utvrdi stanje u kojem se nalazi objekat, nivo opremljenosti i usluge koju pruža, dakle ukupan kvalitet turističke ponude ugostiteljskih objekata. Kategorizacija ugostiteljskih objekata vrši se svake tri godine.

izvor: seebiz.eu

-