InHoReCa  in your country
SRBIJA
Zanimljivosti
11.01.2019.

SRBIJA

Jestivo cveće sve traženije

Da je moguće povrće gajiti i na sasvim (ne)običnom mestu, dokazala je Jana Mitrović koja svoje mikropovrće gaji upravo u soliteru.

Ona kaže da se svest o ovom proizvodu sve više podiže i da su tradicionalni načini dekoracije hrane dosadili.

Gajimo klice, mikrobilje i jestivo cveće. Uglavnom sarađujemo sa restoranima, sarađujemo i sa fizičkim licima, ali svest o ovim proizvodima nije baš razvijena, tako da su nam za sada uglavnom kuvari potrošači, kaže ona.

Sve je počelo slučajno. Prvo sam htela da gajim klice, ali kada sam na internetu istraživala kako to da radim, naišla sam na primere uzgoja mikropovrća. Odlučila sam, ipak, time da se bavim pošto je to dobra priča za restorane, jednako je zdravo kao i klice, a i proces uzgoja je bezbedniji. Počela sam sa dve police za biljke u svojoj trpezariji u soliteru. U početku sam bila skeptična da to može da uspe, da će to neko želeti da kupi, ali je moj suprug bio ubeđen da je to prava stvar. Onda sam počela da obilazim restorane po gradu, po principu gerila marketinga, upadala sam u kuhinju i nudila šefovima moje proizvode, ostavljala flajere i uzorke na probu, i polako je jedan po jedan restoran počeo da naručuje, ispričala je ona.

Ističe da je posao započela sa uzgojem šest-sedam vrsta biljaka.

Za taj početak mi je trebalo oko 1.000 evra za osvetljenje, seme, ambalažu, zemlju... Ulaganje se vratilo za dva do tri meseca, do kada sam stekla oko dvadesetak kupaca. U međuvremenu sam prešla u lokal, proširila farmu, zaposlila koleginice koje mi pomažu u sadnji i svakodnevnom razvozu sada već 16 vrsti mikrobilja kojim snabdevam više od sto restorana u Beogradu i Novom Sadu, navodi Jana.

Osim toga, njeni proizvodi kao brend "Urbani farmeri" odnedavno su i u maloprodaji u ekskluzivnijim hipermarketima.

Jedan od najtraženijih proizvoda, prema njenim rečima, je jestivo cveće koje postoji u različitim vrstama, bojama i oblicima.

Osim toga što su dobre za dekoraciju, ove biljke su i veoma zdrave, jer sadrže veliku koncentraciju vitamina, rekla je Jana za TV Prva i dodala da je najpopularniji među njima cvet dan i noć.

U Janinoj bašti mogu se naći i mikrograšak, mikrorotkvica, mikrobosiljak, mikrokupus, mikrocvekla, ali i mikrožitarice bez glutena.

Izvor: B92/Kurir

-