InHoReCa  in your country
SRBIJA
Zanimljivosti
11.01.2019.

SVET

Trendovi u enterijeru za 2019. godinu

Sa novom godinom dolaze i novi trendovi koji će sasvim sigurno ostaviti značajan pečat na svim poljima. Dizajneri, umetnici, modni kreatori se trude da svake godine osmisle i predstave nešto novo, jedinstveno i krajnje upečatljivo. Kompanija Tarkett je istražila koji su to trendovi koji će obeležiti predstojeću godinu u oblasti enetrijera.

Staklo
Svake godine se primeti napredak na polju razvoja novih materijala, kao i na unapređenju onih nama već dobro poznatih. Ove godine će se na prvom mestu naći staklo. Stakleni stolovi mogu predstavljati vrlo lep detalj u enterijeru, doprinose njegovoj eleganciji i sofisticiranosti. Mnogi beže od primene stakla, prvenstveno zbog zahtevnijeg održavanja, ali zapravo ovaj materijal nudi mnoge prednosti.

Living Coral – Boja godine
Ne mogu se spomenuti trendovi, a da se pri tome ne spomene boja koja će dominirati dizajnerskom scenom. Pantone Institut za boje objavio je koja je boja koja će obojiti ovu godinu, a to je boja 16-1546 Living Coral. Pantone navodi da je ovo boja bezbrižne sreće. Akcentujte zid pojedine prostorije u ovoj boji, oplemenite prostor detaljima u vidu nameštaja, sitne dekoracije, tepiha...

Neobični plafoni
U enterijeru se velika pažnja poklanja akcentovanju određenih delova enterijera ili detalja koji ga upotpunjuju. Najčešće je to akcentovanje zidova nekim jarkim bojama, tapetama ili raznim zidnim tehnikama, upotreba određenje boje ili teksture koja će se provlačiti kroz celokupan enterijer ili pak korišćenje jednog određenog stila, koji će sam po sebi naglasiti sve ono što je vredno naglašavanja u prostoru.

Međutim, 2019. godina donosi određena odstupanja kada su trendovi u pitanju, pa se tako akcentovanje određenog prostora prenosi na onaj deo koji je do sada najčešće bio zanemarivan, a to je plafon. Birajte između toga da ga okrečite u određenu boju, zalepite tapete, oslikate mural ili pak ostavite neobrađenu betonsku površinu i budite sigurni da će ovo biti jedan sasvim nesvakidašnji detalj.

Povratak boho stila na scenu
Iako nikada zapravo i ne izlazi iz mode, boho stil će i ove godine biti jedan od najvažnijih trendova u dizajnu enterijera. Njegova slojevitost i sloboda u kombinovanju boja, materijala i oblika, daće svakom odrešene ruke za uređivanje enterijera. Osim toga, boho stil unosi toplu atmosferu punu dobrodošlice, pa će se svako ko se u njemu nađe osetiti više nego prijatno.

Geometrijski motivi
Geometrijski motivi su, takođe, jedna od neprolaznih tema u uređenju enterijera, ali u 2019. biće posebno zastupljeni. Ove godine će biti zastupljeni u svim vidovima, od tkanina, zidnih instalacija, fotografija, tapeta, pa sve i do samog poda.

Terrazzo je opet u trendu
Mnogi će se obradovati kad čuju da je terrazo ponovo u trendu. To je specifičan materijal koji u sebi kombinuje komadiće mermera, kvarca, granita i stakla. Efekat koji se dobija stvara jedinsvenu i prelepu površinu, a ona na sebi ima deliće u raznim bojama i oblicima. Ovaj materijal se najčešće koristi za uređenje kupatila, kuhinja i terasa. Vinil pod sa terrazzo teksturom, što sasvim sigurno može predstavljati adekvatnu zamenu za originalni materijal.

Izvor: eKapija
Foto: Tarkett

-